thai cultuur boeddhisme

De cultuur in Thailand

ID:15276
Wednesday, January 22nd, 2020

Wij hadden jaren geleden een pagina gewijd aan de cultuur in Thailand maar het is tijd voor een update want een land en cultuur in Azië veranderd. De belangrijkste ontwikkeling die heeft plaatsgevonden is de verandering in koningshuis en in de politiek. Wij hebben dit voor u beschreven.

Het koningshuis van Thailand

De oude koning van Thailand genaamd Bhumibol Adulyadej staat voor Kracht van het land en hij is 13 oktober 2016 overleden. Lees hier over zijn afscheid.

Zijn zoon Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun is de huidige opvolger en de nieuwe koning nummer 10.

Koning van Thailand

Thailand’s King Maha Vajiralongkorn greets an audience from the balcony of Suddhaisavarya Prasad Hall in the Grand Palace during the coronation ceremony Monday, May 6, 2019, in Bangkok, Thailand. (AP Photo/Sakchai Lalit)

Het klimaat

Thailand is warm gedurende het hele jaar. The gemiddelde temperatuur is 30 – 35 graden. Thaise vrienden vertellen ons, met een knipoog, dat er drie seizoenen zijn namelijk:
heet, heeter, heetst want Thailand is warm!
Zomer= Maart – Mei
Regen seizoen= Juni – September
Koele perioder = December – Februari

Tijdsverschil is -5 of -6 uur afhankelijk van zomer- of wintertijd. Thailand is voor op Nederland! Dus als het in Nederland lunch tijd is zit men in Thailand al aan het avondeten.

De Thaise hand begroeting

De Thai begroeten elkaar formeel, met name naar ouderen, met een Budistisch gebaar: met de platte handen tegen elkaar ter hoogte van de neus. Dit toont het respect naar de anderen en wordt door iedereen dagelijks gedaan.

thaise begroeting

thaise begroeting

Een ander belangrijk onderdeel van cultuur in Thailand is de taal. Het Thai heeft een eigen unieke alfabet. Dit alfabet kenmerkt zich door de ronde karakters. In de spreektaal voegt men het woordje Krab toe als man en het woordje Ka als vrouw.( en vaak Na Ka voor ladyboys)
Dus: “Sawadee Krab” is een formeel “hallo” voor de mannelijke sprekers.
“Sawadee Kaa” voor de vrouwelijke sprekers.

Hier is een link naar 21 belangrijke zinnen (Engelse website) in het Thais

Engels is wordt overal een beetje gesproken / begrepen. Zeker binnen de toeristische industrie kunt u zich met Engels prima redden.

Jaartelling

jaar in Thailand

Dit is in het jaar 2020 de sticker die u voorop de auto zult treffen.

Een mooi moment om het verschil in jaren van 543 goed te zien was 2007 in onze westerse jaar maar in Thailand was het toen al 2550! De Thaise jaartelling is dus 543 jaar eerder begonnen. De Thai berekenen de jaartelling vanaf de geboorte van de belangrijkste Indische Boeddha monnik. Welk jaar is 2020 dan?

Prijzen in Azie: De valuta in Thailand is Bath en de gemakkelijkste manier om snel je prijs in euros te berekenen is delen door drieëndertig.
In supermarkten en department stores hanteert men net als bij ons vaste prijzen. Op andere locaties minder officiële locaties kunt u, met een vriendelijke glimlach, de prijs onderhandelen. De korting kan oplopen tot 10-25% van de vraag prijs. Tip: vermijd de opdringerige verkoper! Op veel toeristische plekken zijn er verkopers en tuk-tuks drivers die hogere prijzen hanteren voor toeristen.

De hoofdstad

De voormalige naam van de hoofdstad is Bangkok (drop van wild pruimen). In 1782 is deze naam veranderd in Krung Thep stad van de Engelen.
Wegens onbekende reden is deze naamsverandering niet door het buitenland waargenomen en noemen wij de hoofdstad nog steeds Bangkok. De officiële naam van de stad is ook langste stedelijke naam in de wereld. Meer dan drie honderd letters.
Populatie in Bangkok is rond de 12 miljoen en in heel Thailand 65 miljoen mensen.

Culturele festivals als cultuur in Thailand

Loy Krathong is in November en echt bijzonder. Het laten drijven van zelf gemaakte bootjes met kaarsen erop is prachtig. Het is dan tegelijkertijd volle maan. Ze doen dit o.a. om de water Goden goed te stemmen aan het eind van het regenseizoen. Wij hebben hier een pagina aan toegewijd.

Songkran festival is het belangrijkste festival van het land en is bijzonder om mee te maken. Rond 13 April begint dit Water festival!

Het is handig om te weten waar je op moet letten en wat cultureel aanvaardbaar is. In deze video van geven ze 12 tips/

In deze video van www.destinationtips.com komt nummer 10 & 12 aanbod. Wij zijn van mening dat dit niet van deze tijd is omdat iedereen ook met een vork eet en de Thaise mensen weten dat handen schudden internationaal geaccepteerd is. Des al niet te min is het een leerzame video of de cultuur in Thailand.

Eetcultuur in Thailand

In tegenstelling tot wat veel mensen buiten Thailand denken, is de Thaise keuken niet homogeen. Thailand is ongeveer zo groot als Frankrijk, en met 65 miljoen inwoners heeft het ook een bijna even grote bevolkingsomvang. Bovendien wonen er daar ongeveer 40 verschillende volkeren. Als gevolg is de Thaise keuken zeer divers en maakt gebruik van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen.

tom-yum-goong

tom-yum-goong

De basis
Kenmerkend voor de verschillende Thaise keukens is dat deze zich schikken rondom het gebruik van rijst (Thai: khao). In het Thais zegt men ook “Gin khao” en wat staat “eten”. Rijst is dus alleen basisvoedsel en de bijgerechten “kab khao” (letterlijk vertaalt ‘met rijst’) zijn exotisch,  zeer verscheiden en vaak gewoon echt lekker.

Wat de verschillende regionale keukens van Thailand wel met elkaar verbindt is dat zij de vijf fundamentele smaaksensaties met elkaar trachten te verenigen in een maaltijd, en soms ook binnen één gerecht: heet, zuur, zoet, zout en (soms) bitter. Ook het gebruik van grote hoeveelheden verse kruiden is wat de regionale Thaise keuken verbindt en apart zet van vele andere keukens.

Spicy? Chilipeper
Veel van de hete maaltijden zijn zo heet van smaak vanwege de groene en rode pepers,  die in de Thaise keuken beter bekent  zijn als chillies (phrik). Er bestaan verschillende soorten van deze pepers, variërend van zeer mild tot extra heet.

Voor vele toeristen in Thailand die niet van spicy eten willen bestellen biedt het zinnetje: “Mai Phed Krab” (niet pittig a.u.b.) vaak een zeer goede uitkomst.

De Thaise eetcultuur is geeft de vakantie een extra dimensie.

 

 

Leave a Reply