Thaise keuken

ID:1716

In tegenstelling tot wat veel mensen buiten Thailand denken, is de Thaise keuken niet homogeen. Thailand is ongeveer zo groot als Frankrijk, en met 65 miljoen inwoners heeft het ook een bijna even grote bevolkingsomvang. Bovendien wonen er daar ongeveer 40 verschillende volkeren. Als gevolg is de Thaise keuken zeer divers en maakt gebruik van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen.

tom-yum-goong

tom-yum-goong

De basis
Kenmerkend voor de verschillende Thaise keukens is dat deze zich schikken rondom het gebruik van rijst (Thai: khao). In het Thais zegt men ook “Gin khao” en wat staat voor de lunch of het dinner. Rijst is dus alleen basisvoedsel en de bijgerechten “kab khao” (letterlijk vertaald met rijst) zijn exotisch,  zeer verscheiden en vaak gewoon echt lekker.

Wat de verschillende regionale keukens van Thailand wel met elkaar verbindt is dat zij de vijf fundamentele smaaksensaties met elkaar trachten te verenigen in een maaltijd, en soms ook binnen één gerecht: heet, zuur, zoet, zout en (soms) bitter. Ook het gebruik van grote hoeveelheden verse kruiden is wat de regionale Thaise keuken verbindt en apart zet van vele andere keukens.

Ingrediënten
Vanwege de grote diversiteit in de geografie en volkerensamenstelling van Thailand, worden in de Thaise keuken de meest uiteenlopende ingrediënten gebruikt.

In welhaast al het eten in Thailand wordt de sterk geurende en zoute  nam pla (vissaus) gebruikt, een saus die gemaakt wordt van vergiste vis.
In Thailand maakt men veel gebruik van verse kruiden zoals:
* de pak tjie (korianderblad), gebruikt als garnering bij heel veel gerechten,
* horapha (één soort Thais basilicum),
* kraphao (een andere soort Thais basilicum),
* pak tjie farang (Eryngium foetidum) dat letterlijk “korianderblad van blanke buitenlanders” betekent,
* bai saranee (kruizemunt voor in onder andere laarb, en bai koei chai (Chinese bieslook) met zijn sterke geur. Naast voornoemde, algemeen in Thailand voorkomende kruiden, worden er nog veel meer gebruikt; vele daarvan groeien alleen in het wild en zijn vaak slechts regionaal en seizoensgebonden verkrijgbaar.

Spicy? Chilipeper
Veel van de hete maaltijden zijn zo heet van smaak vanwege de groene en rode pepers,  die in de Thaise keuken beter bekent  zijn als chillies (phrik). Er bestaan verschillende soorten van deze pepers, variërend van zeer mild tot extra heet.

Voor vele toeristen in Thailand die niet van spicy eten willen bestellen biedt het zinnetje: “Mai Phed Krab” (niet pittig a.u.b.) vaak een zeer goede uitkomst.

De thaise keuken wordt natuurlijk best in Thailand ervaren. Om verblijf goed voor te bereiden, aarzel niet om je vliegtickets goed op voorhand te boeken, liefst op het internet, waar je vaak koopjes kan doen.