empty beach Pattaya July 2020

verlaten stranden en geen toerisme in Thailand 2020

ID:15829
Friday, July 24th, 2020

Ze kennen geen toerisme uit het verleden; de tsunami, de vogelgriep en de Sars van 2004 maar Covid-19 overschaduwt alles, zo schrijft ook de Engelse krant The Guardian en de Bangkok Post. De straten van de populairste toeristische bestemmingen van Thailand, zijn akelig stil. Langs bijvoorbeeld Chaweng’s Beach Road, een meestal ruig feestgebied, strekken de winkels zich uit in de verte. Vóór de coronaviruspandemie gonsde het van het verkeer. Nu zitten taxichauffeurs langs de weg, met weinig hoop om klanten te vinden. Waar in bikini geklede zonaanbidders ooit souvenirwinkels doorzochten en dronken in neonverlichte bars, strekt een eenzame straathond zich uit op de stoep.
lege markten Thailand

Het einde van toerisme?

Vorig jaar kwamen ongeveer 40 miljoen toeristen naar Thailand, aangetrokken door de spectaculaire kustlijnen, sierlijke tempels en de beroemde keuken. Maar in 2020 zal het land moeite hebben om zelfs een kwart van dat aantal aan te trekken, volgens de Tourism Authority of Thailand (TAT).

De reissector heeft eerder verwoestende crises overleefd, waaronder de uitbraken van de tsunami in 2004, de vogelgriep en de uitbraak van Sars. Maar de impact van de pandemie van het coronavirus is niet te vergelijken. Tijdens eerdere crises daalde de omzet met ongeveer een vijfde, zei hij. Dit jaar zal de coronavirus-pandemie naar verwachting een omzetdaling van 80% veroorzaken. ‘Het heeft een enorme impact’, zei hij. Het toerisme kwam in april tot stilstand, toen Thailand een verbod oplegde op alle inkomende passagiersvluchten. Het land – dat tot dusver erin geslaagd is Covid-19 te bevatten, met 3.255 gevallen en 58 doden – bespreekt reisbellen met buurlanden met een laag risico, maar niemand weet wanneer deze kunnen worden vastgesteld. Grenzen blijven gesloten voor bijna alle buitenlandse toeristen.

Om het nog erger te maken, is de economie van Thailand nog meer afhankelijk geworden van toerisme, goed voor bijna 20% van het BBP, volgens Tanes. In de hele branche zijn ongeveer 4,4 miljoen mensen werkzaam – in transport, reisbureaus, restaurants en hotels.

In Samui zijn velen maandenlang zonder werk geweest. Vóór het coronavirus zei Jarunee Kasorn, die in een lokale massagesalon in Chaweng werkt, dat haar collega’s tot 90 klanten per dag zouden verwelkomen. Ze zijn een van de weinige bedrijven die heropenen op Beach Road, maar het kan een hele dag duren zonder een enkele klant. ‘Als er geen toeristen zijn, dan zijn er geen zaken’, zei ze. Het grootste deel van de 20 medewerkers van de winkel hebben het eiland helemaal verlaten en zijn teruggekeerd naar hun familiehuizen elders in Thailand. Hoewel tijdens de afsluiting aan de werknemers bescheiden bijstandsuitkeringen werden aangeboden, is deze niet meer beschikbaar.

Hoe coronavirus deze hotspots hervormt

“Veel mensen zeggen dat we niet zullen sterven aan Covid, maar dat we zullen sterven omdat we niet kunnen eten”, zegt Ta Sasiwinom, die net haar kraam heeft heropend op een buitenmarkt in Fishermen’s Village, bekend als de wandelstraat. De afgelopen maanden waren een strijd voor haar en haar twee dochters. ‘We koken goedkoper – we eten eieren en rijst, rijst en eieren’, zegt ze.

Delen van de markt en het nabijgelegen strand beginnen weer tot leven te komen. Er zijn groepen bezoekers en de lokale bevolking die naar de kraampjes met korting turen, maar het is nog lang niet zo druk als normaal. Onder degenen die winkelen zijn toeristen die in het buitenland vastzitten, buitenlandse inwoners die in Thailand wonen en Thais – die de regering heeft aangemoedigd om in eigen land te reizen via een stimuleringspakket dat gesubsidieerde hotelboekingen biedt. De regeling, en een opkomend lang weekend, heeft een welkome boost gegeven, zegt Lloyd Maraville, algemeen directeur van Nora Buri resort and spa. Van de 144 kamers van het hotel zijn er ongeveer 100 leeg, hoewel dit tijdens de vakantie tot 85 zal dalen.

Ik woon hier al 20 jaar en ik ben geschokt, ik had nooit gedacht dat het zo zou kunnen zijn.

Overheidsmaatregelen, voegt hij eraan toe, ‘kunnen hotels een tijdje ondersteunen, maar het zal geen langetermijn [oplossing] zijn.’ Kamers zijn ver onder de gebruikelijke tarieven geboekt. “Winst is op dit moment uitgesloten, we willen het resort gewoon behouden”, zegt hij.

Tanes is van mening dat wanneer het toerisme weer kan beginnen, de industrie volledig zal veranderen. Hij hoopt op positieve verandering. “Ik denk dat dit een goed moment is voor Thailand om de menselijke hulpbronnen van de industrie bij te scholen om Thailand weg te bewegen van [een] overvolle toeristenbestemming”, zegt hij. Het massatoerisme, en de afhankelijkheid van grote reisgroepen, is volgens hem verleden tijd.

empty beach Pattaya July 2020

An empty beach in Pattaya, Thailand on June 1. Photographer: Mladen Antonov/AFP via Getty Images

In Thailand zijn bedrijven voorlopig gericht op overleven. Vorige maand werd aangekondigd dat bijna 100 lokale hoteleigenaren gedwongen waren te verkopen. Veel meer blijven voor onbepaalde tijd gesloten. “Ik woon hier al 20 jaar en ik ben geschokt, ik had nooit gedacht dat het zo zou kunnen zijn”, zegt Rattanaporn Chadakarn, die een kraam heeft in de wandelstraat. Niemand weet hoe lang de crisis duurt. Voor nu, voegt ze eraan toe, wacht iedereen gewoon op het luchtruim.

Toch naar Thailand?

Het is mogelijk om naar Thailand te reizen. U moet dan wel een visum aanvragen en aantonen dat u een band heeft met het land. Lees hier welke documenten je nodig hebt voor een visum naar Thailand, op het Thailandblog.

Advies vanuit MY Rooms Thailand

Overwinteren in Thailand neemt reserveringen aan met een extra clausule die mogelijkheid biedt om uw aanbetaling terug te krijgen. Toch raden wij u aan te wachten met vakantieplannen voor Thailand totdat de internationale ban helemaal is opgeheven. Wij houden u op de hoogte!

(Donatie voor voor goed nieuws? Every reader contribution, however big or small, is so valuable for our future: Support the Guardian from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.)

 

 

Leave a Reply