Het Songkran Festival 2017 werd dit jaar waren, door de politie strenger gecontroleerd. De maatregelen kwamen het water feest niet ten goede maar wel nodig ook uit respect naar de overleden Koning Rama IX.
Zo mag men dit jaar niet achterin de pick-up zitten. Hierdoor zijn de beruchte pick-up watergevechten van vroeger niet mogelijk. Het gebeurd gelukkig nog wel maar wel minder dan normaal.
Dit is een Diashow van 17 April 2017. De speciale extra Songkran dag voor Cha-am wordt in andere plaatsen niet gevierd. Dus echt lokaal! En omdat het alleen in het oud dorp gevierd wordt, komt men met lokaal vervoer of te voet en dit maakte het extra leuk. Zelf per buffaloo…
Het Songkran Festival is het traditionele Thaise Nieuwjaar uit de Siamese tijd. Hoewel Thailand sinds 1940 Nieuwjaar op 1 januari viert, blijft het feestelijk gebruik van water tot gelukwens en het bezoek aan oudere familieleden levendig bestaan. Het wordt op 13 april in Thailand en Laos gevierd (in Laos heet het “Pi Mai” wat letterlijk “Nieuwjaar” betekent, trouwens ook in het Thais maar tegenwoordig voor 1 januari gebruikt). Het Thaise woord “Songkran” komt uit het Sanskriet en betekent: “verplaatsen” of “van plaats veranderen”. In dit geval verandert de zon haar positie.
Wij zijn dankbaar voor de informatie Wikipedia verschaft. Zie hier de bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Songkran
Het moderne Songkran Festival wordt ook wel “het feest van het water” genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Toch kan nog steeds een (gewoonlijk al wat oudere) Thai of Thaise na beleefd verzoek iemand voorzichtig een klein glaasje water over hoofd en nek gieten om een voorspoedig jaar te wensen. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien of te spuiten. Pick-up trucks rijden langzaam rond, vol met mensen die in hun midden een groot watervat hebben. Met bakjes gooien ze iedereen nat die ze maar tegenkomen. Vaak hebben ze ergens een groot blok ijs opgehaald om het water ijskoud te maken. Vooral mensen met paraplu’s en nog droge mensen, en jonge dames op een motorfiets, zijn het mikpunt. In deze heetste periode van het jaar rijden bijna alle auto’s met aircondition, maar wee degene die een raampje zou openstaan hebben. Sommigen hebben bakjes met wit mentholpoeder (soms ook vermengd met water) bij zich om mensen vegen in hun gezicht te geven. Jonge mannen gebruiken het witte poeder vooral om aantrekkelijke meisjes en jonge vrouwen aan te raken en witter te maken (een witte huidskleur wordt in Thailand mooi gevonden, gewoonlijk gebruiken Thaise vrouwen dagelijks talkpoeder om iets witter te lijken). Iedereen heeft veel lol en doordat het zo warm is, is het vele water een welkome verkoeling. Tijdens Songkran wordt ook veel muziek gemaakt, gedanst en gedronken. Het is een feest voor alle generaties. Voor jongeren is het een goede gelegenheid om zonder al te veel toezicht eens nader kennis te maken met leeftijdsgenoten van het andere geslacht.