Ayutthaya – Historie van het land met de glimlach

De oude hoofdstad Ayutthaya biedt historische bezienswaardigheden die echt bijzonder zijn. Ayutthaya was meer dan 400 jaar de hoofdstad het voormalige Thailand. In Ayutthaya, gelegen op ongeveer twee uur rijden vanaf Bangkok, zijn de invloeden van de vroegere tijden goed te zien want buiten het centrum treft u overal tempels en Boeddhabeelden.

Het gebied werd in de achttiende eeuw vaak aangevallen door het Burmese leger, en meestal met behulp van olifanten werd hier gevochten. Sommige optredens in Thailand spelen deze historie graag na. Ayutthaya met haar rijke verleden biedt u indrukwekkende hoeveelheid ruïnes en tempels die de moeite is om te bezoeken.

Bezienswaardigheden in Ayutthaya

Wat Phra Mahathat

Wat Phra Mahathat

Wij raden u aan om een fiets te huren om het het historische centrum te ontdekken. Fietsen huren is goedkoop, prettig en gezond. U kunt kiezen uit vele tempels en een fietsplattegrond helpt u zeker om een goede dag te hebben. Een van de mooiste tempelcomplex in Ayutthaya is Wat Phra Mahathat, niet missen hoor! Deze tempels werden in 1384 gebouwd en hoewel de Birmezen de belangrijkste pagode totaal hebben verwoest zijn de restanten van het complex nog steeds indrukwekkend. Kenmerkend is het Boeddhahoofd dat hier langs de wortels van een grote boom groeit. Naast dit tempelcomplex, te vinden in het centraal gelegen park, staat de Wat Ratchaburana. In deze grote tempel staan mooie bronzen Boeddhabeelden en gouden voorwerpen behorend aan twee jong overleden prinsen.

In het noorden van de stad ligt Wat Chaiwatthanaram, een groot tempelcomplex dat je ook zeker gezien moet hebben. Dit complex bevat een aantal mooie tempels en het groene gras en de ligging aan de Chao Phraya rivier maken dit plaatje af.

Doen in Ayutthaya

Bezoekt u Ayutthaya om tempels en ruïnes te bekijken of wilt u meer? Iedereen die behoefte heeft aan meer context bij de indrukwekkende tempels, kan het nationale museum bezoeken. In het Chao Sam Phraya National Museum leert u meer over de gouden tijden van Ayutthaya. U treft hier indrukwekkende Boeddhabeelden, intacte gouden voorwerpen en andere schatten.

ChaoSamPhrayaNationalMuseum5

ChaoSamPhrayaNationalMuseum5

Als je even wat anders wilt dan tempels kun je een bezoek brengen aan het Ayutthaya City Park. Dit is een groot winkelcentrum waar je onder meer kleding en elektronica kunt kopen. Tevens zijn hier de nodige restaurants te vinden.

Aan de floating market is nieuw aangelegd en er is niks authentieks te benoemen. Deze touristen plek kun je beter overslaan tenzij opzoek bent naar Thais eten en souvenirs.

Vervoer binnen Ayutthaya

De mooiste tempels van Ayutthaya liggen behoorlijk verspreid over de stad. Gelukkig is het geen grote stad. De afstanden zijn te groot om lopend af te leggen, maar je kunt de afstanden wel prima op de fiets afleggen. Door zelf al fietsend de stad te verkennen kun je zelf het tempo bepalen en heb je vrijheid om te gaan waar je wilt. Als je liever niet fiets kun je een scooter huren, maar wij raden aan gewoon de fiets te nemen. Veel accommodaties bieden fietsverhuur aan en anders zijn er genoeg verhuurders in de stad waar je terecht kunt. Daarnaast kun je uiteraard ook een tuktuk nemen. Je kunt losse ritjes boeken, of voor zo’n 200 baht per uur een tuktuk huren die op je wacht als je de tempels bekijkt. Houd er wel rekening mee dat het behoorlijk warm kan worden in Ayutthaya, dus ga vroeg op stap.

Olifantenritje – een keerzijde

U ziet in Ayutthaya veel toeristen die ritten maken op de rug olifanten. De olifanten worden getraind (volgens sommigen op gruwelijke manier) om toeristen op hun rug willen dragen. Het ritje is spectaculair om te mee te maken. Toch kunt u zich afvragen of het olifantenlijden hoort bij de eeuwenoude traditie of is het echt wel mishandeling?  De keuze is aan u.

In de omgeving

Bang-pa-in Ayutthaya

Bang-pa-in Ayutthaya

Tussen Ayutthaya en Bangkok ligt het zomer paleis Bang Pa-In; gebouwd voor de Thaise koningen in de 19e eeuw. Wij zijn hier geweest en het is echt indrukwekkend.

In het nabijgelegen stadje Lopburi kun je nog meer tempels bezichtigen, waaronder het mooie Narai Ratchaniwet paleis. ’s Avonds worden veel beelden en tempels mooi verlicht. Wil je de tempels in dit licht zien, dan kun je het best te voet of met een tuktuk op pad gaan.

Ayutthaya in de avond

Ayutthaya is niet de meest sfeervolle stad van Thailand. Gelukkig zijn er een paar leuke restaurants en bars bij de guest houses.

Hoe komen wij er?

Het treinstation in Ayutthaya is onderdeel van de populaire treinroute van Bangkok naar Chiang Mai. Vanuit zowel Bangkok als Chiang Mai kun je gemakkelijk met de trein naar Ayutthaya. Onze voorkeur is altijd om tickets gewoon op het station te komen, maar tegenwoord is het ook mogelijk om dit online te doen. Een online aanbieder is bijvoorbeeld 12GO Asia
Met de bus vanaf het noordelijke busstation in Bangkok u bent in ongeveer twee uur in Ayutthaya. De bus stopt midden in het centrum dichtbij de meeste hotels, erg praktisch. Als je vanuit het noordelijkere Sukhothai komt duurt je busrit vijf uur.

U kunt voor weinig geld een minivan naar Ayutthaya boeken. Zo’n busje doet er ongeveer anderhalf uur over vanaf Bangkok. Ook vanuit Kanchanaburi kun je een minivan nemen die rechtstreeks naar Ayutthaya gaat. Wilt u advies of privé vervoer vanaf Hua hin of Cha-am? vraag het ons hier.

In het kort

Vooral voor de liefhebbers van tempels en historie is het hier genieten. Om deze voormalige Thaise hoofdstad goed te bezichtigen heb je aan twee of drie dagen wel genoeg tijd.

 

Op de plattegrond

Overnachten in Ayutthaya

In verhouding tot de badplaatsen langs de kust beschikt deze stad een beperkter aanbod van hotel, resorts voor overwinteraars en toeristen. Als je in het centrum van de stad overnacht kun je vanuit hier gemakkelijk alle tempels bezoeken dus wij raden dit aan.

Leave a Reply