Ayutthaya – Historie van het land met de glimlach

De oude hoofdstad Ayutthaya biedt historische bezienswaardigheden die echt bijzonder zijn. Ayutthaya was meer dan 400 jaar de hoofdstad het voormalige Thailand. In Ayutthaya, gelegen op ongeveer twee uur rijden vanaf Bangkok, zijn de invloeden van de vroegere tijden goed te zien want u treft overal zie je prachtige tempels en Boeddhabeelden.

Het stadje en Thailand werd in de achtiende eeuw vaak aangevallen door Burma en de gevechten, met behulp van o.a. olifanten, hebben hier plaats gevonden. Dus met andere woorden u treft in Ayutthaya indrukwekkende ruïnes en tempels zijn de moeite om te bezichtigen.

Bezienswaardigheden in Ayutthaya

Wat Phra Mahathat

Wat Phra Mahathat

Wij raden u aan om een fiets te huren om het het historische centrum te ontdekken. Fietsen huren is goedkoop en prettig. U kunt kiezen uit vele tempels en misschien is het handig om er een paar kunt over te slaan. Een van de mooiste tempelcomplex in Ayutthaya is Wat Phra Mahathat.

Deze tempels werden in 1384 gebouwd en hoewel de Birmezen de belangrijkste pagode totaal hebben verwoest zijn de restanten van het complex nog steeds indrukwekkend. Kenmerkend is het Boeddhahoofd dat hier langs de wortels van een grote boom groeit. Naast dit tempelcomplex, te vinden in het centraal gelegen park, staat de Wat Ratchaburana. In deze grote tempel staan nog een aantal mooie bronzen Boeddhabeelden en gouden voorwerpen behorend aan twee jong overleden prinsen.

In het noorden van de stad ligt Wat Chaiwatthanaram, een groot tempelcomplex dat je ook zeker gezien moet hebben. Dit complex bevat een aantal mooie tempels en het groene gras en de ligging aan de Chao Phraya rivier maken dit plaatje af.

Ook de Wat Phra Si Sanphet is een van onze favorieten. Hier zie je drie grote stoepa’s, wat een van de meest fotogenieke tempels van Ayutthaya oplevert. In het zuidwesten van de stad ligt de Wat Yai Chai Mongkhon, waar je een groot liggend Boeddhabeeld ziet en een grote tempel omringd door Boeddhabeelden. Sla ook Wat Phanan Choeng niet over, waar je voornamelijk veel locals ziet die aan het bidden zijn.

Doen in Ayutthaya

Je bezoekt Ayutthaya om tempels en ruïnes te bekijken. Veel meer is er in en rondom de stad dan ook niet te doen. Iedereen die behoefte heeft aan meer context bij de indrukwekkende tempels bezoekt het Historical study centre waar je meer ziet en leest over de eeuwenoude stad. In het Chao Sam Phraya National Museum leer je meer over de gouden tijden van Ayutthaya. Zo worden hier Boeddhabeelden, prachtige gouden voorwerpen en vele andere schatten tentoongesteld.

ChaoSamPhrayaNationalMuseum5

ChaoSamPhrayaNationalMuseum5

Als je even wat anders wilt dan tempels kun je een bezoek brengen aan het Ayutthaya City Park. Dit is een groot winkelcentrum waar je onder meer kleding en elektronica kunt kopen. Tevens zijn hier de nodige restaurants te vinden.

Aan de floating market is nieuw aangelegd en er is niks authentieks te benoemen. Deze touristen plek kun je beter overslaan tenzij opzoek bent naar Thais eten en souvenirs.

Vervoer binnen Ayutthaya

De mooiste tempels van Ayutthaya liggen behoorlijk verspreid over de stad. Gelukkig is het geen grote stad. De afstanden zijn te groot om lopend af te leggen, maar je kunt de afstanden wel prima op de fiets afleggen. Door zelf al fietsend de stad te verkennen kun je zelf het tempo bepalen en heb je vrijheid om te gaan waar je wilt. Als je liever niet fiets kun je een scooter huren, maar wij raden aan gewoon de fiets te nemen. Veel accommodaties bieden fietsverhuur aan en anders zijn er genoeg verhuurders in de stad waar je terecht kunt. Daarnaast kun je uiteraard ook een tuktuk nemen. Je kunt losse ritjes boeken, of voor zo’n 200 baht per uur een tuktuk huren die op je wacht als je de tempels bekijkt. Houd er wel rekening mee dat het behoorlijk warm kan worden in Ayutthaya, dus ga vroeg op stap.

Olifantenritjes – heeft een keerzijde!

Je ziet in Ayutthaya helaas nog veel toeristen die ritten maken op olifanten. Werk hier niet aan mee. De olifanten worden getraind (of gruwelijk mishandeld) om zo tam te worden dat ze toeristen op hun rug willen dragen. Ook tijdens de ritten worden ze nog bewerkt met ijzeren punten om de richting te bepalen.

In de omgeving

Bang-pa-in Ayutthaya

Bang-pa-in Ayutthaya

Tussen Ayutthaya en Bangkok ligt het Bang Pa-In paleis. Dit werd in de 19e eeuw gebouwd en dient als zomerpaleis voor de koningen van Thailand.

In het nabijgelegen stadje Lopburi kun je nog meer tempels bezichtigen, waaronder het mooie Narai Ratchaniwet paleis. ’s Avonds worden veel beelden en tempels mooi verlicht. Wil je de tempels in dit licht zien, dan kun je het best te voet of met een tuktuk op pad gaan.

Ayutthaya in de avond

Ayutthaya is niet de meest sfeervolle stad van Thailand. Leuke restaurants zijn ook lastig te vinden en dit geldt al helemaal voor bars. We raden aan in Ayutthaya je krachten te sparen in de avond, om de volgende dag weer veel te kunnen zien. Een boeiend uitgaansleven zul je dan dus niet missen.

Hoe komen wij er?

Ayutthaya heeft geen eigen vliegveld. Wel ligt het op slechts 50 kilometer van het Don Muang vliegveld van Bangkok. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Thailand.

Het treinstation in Ayutthaya is onderdeel van de populaire treinroute van Bangkok naar Chiang Mai. Vanuit zowel Bangkok als Chiang Mai kun je gemakkelijk met de trein naar Ayutthaya. Tickets koop je op het station of online via 12GO Asia.

Met de bus vanaf het noordelijke busstation in Bangkok u bent in ongeveer anderhalf uur in Ayutthaya. De bus stopt midden in het centrum van Ayutthaya, dichtbij de meeste hotels. Als je vanuit het noordelijkere Sukhothai komt, duurt je busrit vijf uur.

U kunt voor weinig geld een minivan naar Ayutthaya boeken. Zo’n busje doet er ongeveer anderhalf uur over vanaf Bangkok. Ook vanuit Kanchanaburi kun je een minivan nemen die rechtstreeks naar Ayutthaya gaat. Wilt u advies of privé vervoer vanaf Hua hin of Cha-am? vraag het ons hier.

In het kort

Vooral voor de liefhebbers van tempels is het hier genieten. Ayutthaya is leuk als dagexcursie vanuit Bangkok of andere plaatsen. Als je de voormalige hoofdstad niet als excursie, maar als echte bestemming tijdens je reis aandoet, heb je aan twee of drie dagen wel genoeg.

bedankt

Deze informatie is samenstelt door overwinteren-in-thailand.nl waarbij wij gebruik hebben gemaakt van de informatie van https://www.backpackeninazie.nl

Op de plattegrond

Overnachten in Ayutthaya

In verhouding tot de badplaatsen langs de kust beschikt deze stad een beperkter aanbod van geschikte hotel, resorts voor overwinteraars en touristen. Als je in het centrum van de stad overnacht kun je vanuit hier gemakkelijk alle tempels bezoeken dus wij raden dit aan.

bedanktDeze informatie is samenstelt door overwinteren-in-thailand.nl. Wij zijn dankbaar voor de bezichikbare informatie  waarvan wij gebruik hebben gemaakt: https://www.booking.com

Geef een antwoord