huurcontract in Thailand

huis huren in Thailand

Wie een huis huren in Thailand wilt zal even nadenken over de vraag ‘hoe lang ga ik huren’? De meeste overwinteraars komen eerst voor vakantie van een paar maanden tijdens de winter. Gebruikelijke huurcontracten in 2022 zijn voor de tijdsduur van 1, 3, 6 of 12 maanden in Thailand. Denk ook aan het visum en de eventuele quarantaine regels om binnen te komen en om in Thailand te kunnen verblijven, dit kan heel bepalend zijn voor het antwoord op de bovenstaande vraag.

Huis huren voor lange tijd

voorbeeld huis huren Thailand

voorbeeld van een villa te huur

Indien u van plan bent in Thailand te leven dan is het zeker verstandig om een huis te huren voor minimaal 1 jaar. Zo heeft u immers de mogelijkheid en vrijheid om het voor uzelf aangenaam te maken. Voor lange termijn huren is het aan te raden om een jaarcontract te ondertekenen met beide partijen, zowel huurder als verhuurder. Zie hier een goed voorbeeld van een Engels huurcontract in Thailand: Apartment-Rental-Contract-Example.pdf. Zo’n contract, zwart-op-wit, geeft u namelijk de bescherming tegen eventuele veranderingen in huurprijs of huurtermijn. Thailand is een land met veel veranderingen en veel wetgeving maar, anders dan in Nederland, de huiseigenaar is degene die het meeste recht van spreken heeft bij het huis huren in Thailand. Gelukkig houden ook Thaise mensen zich aan een contract dat ze ondertekenen. Voor overwinteraars die via ons huren, MY Rooms Thailand, is dit contract niet van toepassing want wij bemiddelen voor u en zorgen dat alles goed in orde is. Wij rekenen slechts administratiekosten en u krijgt van ons de documenten en bevestigingen in het Nederlands. Wij zorgen achter de schermen voor de contracten zodat u zorgeloos kunt huren.

De gemiddelde huurprijzen zijn aanzienlijk lager dan in Nederland zeker indien u een huis ongemeubileerd huurt van een particulier maar de kwaliteit is vaak anders dan een huis in Nederland. Een huis in Thailand hoeft immers niet winterbestendig te zijn. Goedkoper huren kan zeker maar de kwaliteit is minder, daar is de prijs ook naar.

kwaliteitsverschil

Standaard verschillen met vakantiehuizen in Nederland die wij vaak treffen:

  • Alleen warm water in de badkamer, de rest van het huis heeft lauw water.
  • Stopcontacten zijn niet geaard zoals in Europa, stroomstoringen komen voor.
  • Geen verwarming en isolering vaak ook beperkt.
  • Besteksets missen vaak broodmessen.
  • Geen gescheiden afval.
  • Geen toiletpapier maar een handige spuit om u te reinigen, in het Engels wordt dit een ‘bum gun’ genoemd.
    thaise toilet spray

Ongemeubileerd huren is het goedkoopst op lange termijn

Het is mogelijk om ongemeubileerd te huren en de huurprijs is dan aanzienlijk lager. Naast het feit dat het fijn is je eigen spullen aan te schaffen en te bezitten, heeft u geen probleem als er iets stuk gaat. Voor Nederlanders die lang in Thailand verblijven, zoals ikzelf,  is dit een goede en prettige optie. Wij raden u aan om lekker een gemeubileerd huis te huren om zo een paar maanden te genieten van tropische temperaturen want u bent immers in Thailand voor een prettige overwinteringsvakantie.

Waar kunt u huren in Thailand?

Overal in het land is huren mogelijk uiteraard is er op sommige locaties beperkt aanbod terwijl op andere locaties veel meer is. Vakantie badplaatsen maar ook in het binnenland waar wij huizen en villa’s aanbieden:

De Thaise bevolking verhuist van het platteland naar stad. Door onder andere deze immigratie verhuren de huiseigenaren graag hun bezit buiten de stad. Dit zijn ook huizen die wij Nederlanders kunnen huren, zie foto onderaan de pagina, voor bijvoorbeeld een periode van drie, zes of twaalf maanden. In het huurcontract staat meestal een borgsom. (zie punt 6 van het PDF huurcontract over Security Deposit).

Het is minder makkelijk om voor 1 maand een huis te huren dan voor een lange periode. Dit is logisch omdat een eigenaar liever niet de moeite doet voor een korte tijd – ook is zijn inkomen minder.

Kunnen wij een huis kopen in Thailand?

Volgens de wet in Thailand mag een buitenlander geen grond bezitten maar uiteraard zijn er constructies waardoor Nederlanders toch een huis kopen in Thailand.
De meest bekende en populair opties om een huis te kopen zijn:
Optie 1: koop constructie met een bedrijf; Er wordt een bedrijf opgezet en vervolgens wordt de grond en het huis gekocht op naam van het bedrijf. De eigenaar van het bedrijf is dan de koper. Hiermee kan ook gelijk een visum voor lang verblijf in Thailand worden gerealiseerd.
Optie 2: 30 jaar lease-hold constructie. Op eigen naam wordt voor 30 jaar geleased van de eigenaar. Nadat de lease is verstreken kan deze weer worden verlengd.
Optie 3: Men koopt grond met een huis op naam van een Thaise echtgenote. Dit is een makkelijke maar tevens ook zeer risico volle optie. Waar veel over wordt gesproken op de forums. U kunt natuurlijk samen een hypotheek nemen in Thailand.

Lees a.u.b. de 2 lezersvragen van Nederlanders in Thailand op het Thailandblog.nl

  1. Huis kopen in Thailand
  2. Kan ik een huis in Thailand kopen op mijn naam of beide namen?

Is uw conclusie ook dat een huis huren in Thailand een stuk veiliger is dan het kopen? Onze organisatie helpt en adviseert u graag bij zowel het huren als het kopen maar zelf op pad is voor soms minstens zo leuk. Moet je natuurlijk wel de tijd hebben.

Lees meer over MY Rooms en Te koop?
www.overwinteren-in-thailand.nl/huur/te-koop-thailand/

Zelf opzoek naar huurvilla of -huis

Indien zelf opzoek wilt gaan om een huis te huren in Thailand dan dient u uit te kijken naar de volgende Thaise woorden:
เช่า = Chaow (huren) บ้าน= Baan (huis) zie hieronder – een goed voorbeeld, dus bellen

Huren in Thais

Er staat: ‘Baan Wang Hai Chaw’ ‘Huis vrij te huur’

Indien u voor dit huis zou staan kunt u bellen en uw Thais taal oefenen of hopen dat men Nederlands spreekt 😉 of een beetje Engels. Als buitenlander is de kans aanwezig dat er miscommunicatie ontstaat, vanwege cultuurverschil bijvoorbeeld. Wij raden u aan om contact met ons op te nemen of een ander agentschap om onduidelijkheden te voorkomen.

Hopelijk is deze informatie nuttig maar indien u nog vragen heeft over huis huren in Thailand neem dan gerust even contact op, dan kunnen wij dat toevoegen. Onze organisatie is MY Rooms Thailand (Limited Partnership) en wij zitten in het plaatsje Thayang, Thailand.

Klik hier en bekijk de gemeubileerde vakantiehuizen in Thailand die u direct kunt huren voor bijvoorbeeld uw vakantie.

De invloed van Corona op het huren van een huis

Voor het huren van een huis hebben de regels geen directe invloed maar wel indirecte invloed. Het huurcontract van het huis heeft in principe geen last van corona maatregelen, toch zijn de regels voor reizigers voor u van groot belang. De crisis met Covid-19, of te wel het Corona virus is iets nieuws waar wij rekening mee dienen houden. Per 1 mei 2020 hebben wij een nieuwe annuleringsregel toegevoegd in de overeenkomst zodat u de aanbetaling terug krijgt indien de overheid het (onverwacht) niet toelaat om Thailand binnen te komen. Click op link hierboven om up-to-date artikels te lezen. Corona is nog steeds actief en de maatregelen die de overheid nemen zijn moeilijk te voorspellen, wij houden dit wel nauwlettend in het oog.

Vakantiehuizen via ons

Uiteraard verhuren wij huizen aan overwinteraars. Wij bieden via onze website een grote verscheidenheid aan. Uiteraard moeten we de beschikbaarheid controleren, vandaar die u vrijblijvend een aanvraag kunt doen. Wij informeren u per email.

Thailand binnenkomen met Test en Go (is inmiddels vervallen)

Vanaf April 2022 is de toegang tot het land verbeterd en daarom is de vraag naar woningen aan het toenemen. Wij raden u aan om dit artikel ook te lezen. Sinds 1 juli 2022 is het “Test en go” komen te vervallen.

schiphol thailand

Momenteel ‘No testing – just go to Thailand’

Leave a Reply